vrijdag 8 augustus 2014

Hoera ... wij hebben geen werkstress 10 tips

Werkstress is een actueel probleem. Het is bijna de grootste veroorzaker van ziekteverzuim. Het eerste kwartaal van 2014 is het aantal verzuimmeldingen door stress schrikbarend gestegen. Minister Asscher heeft plannen gemaakt om de gevolgen van werkstress te verminderen en in Duitsland zijn er plannen om een antistress wet in te voeren.

Wat is er toch aan de hand ?

Ik ervaar in mijn praktijk dat werkstress een grote rol speelt bij de aanmelding van nieuwe cliënten, maar wat mij vooral opvalt tijdens de kennismaking is dat het vaak een combinatie is van werk en privé situaties. Gezinnen en relaties staan onder druk door de opvang van de kinderen, financiële problemen, schulden, drukte in het gezin en verantwoordelijkheden binnen het gezin of familie. Hierdoor raakt de balans uit evenwicht en ervaren mensen dat ze de druk niet meer aankunnen en dreigen vast te lopen. Ze krijgen alles niet meer gepland, het hoofd zit vol waardoor de concentratie op het werk niet meer optimaal is. Er worden fouten gemaakt en dit levert weer nieuwe stress op want er is immers al meer werk voor minder mensen, er zijn criteria waarbinnen het werk gedaan moet worden en de tijdsdruk om het werk uit te voeren wordt steeds groter. Collega's kunnen steeds minder van elkaar verdragen. De cirkel is dus rond en de dreiging van langdurig verzuim is volop aanwezig. Leidinggevende ervaren ook grote druk en zijn vaak niet voldoende bewust van wat er op de werkvloer speelt of hoe ze dit aan kunnen pakken.

10 tips om de stress de baas te blijven 

Het verminderen van werkstress is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever maar ook van de werknemer zelf en de leidinggevenden. Gezamenlijk kun je alert zijn op signalen die aangeven dat het niet goed gaat met jezelf, een collega, een medewerker of leidinggevende.


 1. zorg voor een open werksfeer en communicatie
 2. maak werkstress bespreekbaar binnen de organisatie
 3. zet werkdruk en psychosociale arbeidsbelasting als vast punt op de agenda zodat de bewustwording groter wordt
 4. zorg dat leidinggevenden opgeleid worden om afwijkend gedrag te herkennen zodat zij op tijd in kunnen grijpen en bij kunnen sturen
 5. zorg voor een preventieve aanpak binnen de organisatie 
 6. zorg voor gezonde werktijden zodat er ook ruimte blijft om te ontspannen 
 7. zie je dat een collega of medewerker afwijkend gedrag vertoont, trek dan aan de bel, wacht niet tot hij/zij zich ziek meld maar vraag of je iets kunt doen of meld het bij de leidinggevende
 8. wacht niet met hulp vragen als je hoge werkdruk ervaart, ga naar je leidinggevende en bespreek het
 9. zorg voor regelmatige pauzes, werk niet door maar neem de pauze en ga naar buiten als dit kan of ga even van de werkplek
 10. zorg voor een goede planning zowel thuis als op het werk zodat je het overzicht blijft houden

Maak een plan van aanpak

Wil je de werkdruk en werkstress onder controle houden binnen je organisatie en grip houden op je verzuim ? maak dan een goed plan van aanpak of meld je aan voor een VIP dag. Binnen 1 dag maken we samen een gedegen plan van aanpak wat direct kan worden ingezet binnen de organisatie. Je hebt geleerd:

 • hoe je stress voorkomt 
 • hoe je stress vroegtijdig signaleert
 • hoe je productiviteitsvermindering aanpakt
 • hoe je omgaat met medewerkers die stress ervaren
 • hoe je grip houdt op het verzuim
en dit om te zetten in een goed plan van aanpak.
Wil je direct een afspraak maken of wil je meer informatie over de inhoud, opbrengst, mogelijkheden en kosten van een VIP dag, klik dan HIERGeen opmerkingen:

Een reactie posten