maandag 20 januari 2014

Wat een drukte !!

Iedereen ervaart wel eens een druk. Dit kan zijn vanuit de werksituatie maar ook in ons privé leven ervaren we druk.

Druk om te voldoen aan de verwachtingen van de mensen rondom ons, druk om er goed uit te zien, druk om je relatie goed te houden, om je kinderen alles te geven wat ze nodig hebben, om aan alle maandelijkse lasten te voldoen. Hiermee zijn we heel "druk", dag in dag uit.

Ook op het werk ervaren we druk. Dit kan bestaan uit een hoge werkdruk, immers we moeten steeds meer doen met minder mensen, de eisen die aan medewerkers worden gesteld worden steeds hoger. Rondom ons zien we steeds vaker dat vooral jongere medewerkers of leidinggevenden en managers thuis komen te zitten met een burn-out.

Maar weet je dat een te lage werkdruk net zoveel stress kan opleveren dan een te hoge werkdruk ?
Als je continue moet werken zonder enige uitdaging en bijvoorbeeld steeds dezelfde handelingen moet uitvoeren zonder erbij na te denken, of je moet steeds maar weer nadenken over wat je nu eens kunt gaan doen om maar bezig te blijven, dan kan dit hetzelfde resultaat geven dan een te hoge werkdruk.

Om stand te kunnen houden in de drukte van alledag is het belangrijk om voor jezelf te blijven zorgen door na te denken of alle activiteiten die je doet ook echt nodig zijn en jezelf bijvoorbeeld regelmatig af te vragen:

- zie ik er ook goed uit als ik niet zo vaak naar de sportschool ga
- verwachten anderen rondom mij nu ook echt dat ik zo vaak langskom of overal bij ben
- is het echt nodig dat mijn kinderen naar zoveel verschillende activiteiten gaan
- kan ik misschien ergens op bezuinigen zodat de maandelijkse lasten niet meer zo hoog zijn

- verwacht mijn werkgever echt van mij dat ik bij alle vergaderingen en bijeenkomsten ben
- is het echt nodig dat ik 's avonds nog zo lang thuis werk
- waardoor kan ik zo weinig aandacht aan mijn relatie, mijn gezin of mijzelf geven
- is het echt nodig om de baan te blijven houden waar ik geen uitdaging in heb
- kan ik een gesprek hebben met mijn werkgever om deze druk die ik ervaar te bespreken
- kan ik met mensen gaan praten die mij kunnen adviseren

Ervaar je ook regelmatig zoveel  DRUK ??? wat ga jij dan doen om dit te veranderen zonder hiervan weer druk te ervaren ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten