vrijdag 27 september 2013

We gaan het in de gaten houden ......

We gaan het in de gaten houden zeggen ze ....

Suzan heeft een jarenlang verleden van gepest worden. Het begon al in haar vroege jeugd op basisschool, daar werd ze genegeerd en mocht ze niet meedoen met de groep. Het waren subtiele pesterijen, zoals negeren, niet mee mogen doen, niet uitgenodigd worden op feestjes waardoor Suzan de gedachte ging ontwikkelen dat ze het niet waard was om aardig gevonden te worden.

Dit zette zich voort op de middelbare school. Ze was bang om er iets van te zeggen tegen de leerkrachten want als die zich ermee gingen bemoeien werd alles nog erger, ze werd dan nog meer gepest.
De leerkrachten "gingen het in de gaten houden"....
maar als ze niet in de buurt waren ging het pesten gewoon door, sterker nog, het verbale geweld werd soms ook fysiek geweld, want ze had "gekletst".

Scholen zijn nu door de overheid verplicht om aan preventie te doen en zetten vaak programma's in om pesten te voorkomen of te doen ophouden. Dit lukt soms wel maar vaak ook niet. Er zijn ondertussen verschillende, goede, programma's die kunnen worden ingezet hiervoor.

Een manier om pesten op scholen en ook op het werk te doen stoppen is de zgn. "Steungroep aanpak". Deze aanpak gaat op een oplossingsgerichte manier het pesten te lijf. In deze aanpak wordt de gepeste eerst zelf sterker gemaakt en daarna wordt er een supportgroep uit te klas of uit het team samengesteld en bestaat uit vijf tot acht leerlingen of medewerkers in een combinatie van toeschouwers, pesters en potentiƫle vrienden. Het woord pesten wordt dan niet meer gebruikt maar er wordt gesproken over helpen.
"we hebben jullie hulp nodig want X voelt zich erg ongelukkig"!!

Zo nodig je iedereen uit om een bijdrage te leveren zonder met de vinger naar iemand te wijzen. Deze methode is gebaseerd op de korte, oplossingsgerichte, therapie en heeft al heel veel goede resultaten opgeleverd. Wil je meer weten over deze aanpak ? neem dan contact op met mij via www.cogitocoaching.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten