dinsdag 3 september 2013

minder agressie ? we gaan ermee aan de slag

Wat hebben we toch een prachtige zomer, ik geniet er iedere dag van ! Vorige week maakte ik daarom n de vroege avond nog een fijne wandeling met mijn hondje over de Scheldeboulevard in Terneuzen. Ik geniet daar dan van de ondergaande zon en het prachtige zicht op het water en de schepen wat iedere dag een nieuw schilderij is. In de zomermaanden is er een constante expositie van mooie beeldhouwwerken op de boulevard waar veel mensen voor blijven staan en van genieten.

Tot mijn verbazing lag er halverwege een prachtig werk van drie afzonderlijke, kleine beelden bijna afgebroken, het was vernield en omver getrapt. Op zo'n moment gaat er dan van alles door mij heen:
- wat bezielen ze toch
- waar gaan we naartoe
- hoe haal je het in je hoofd om zoiets moois kapot te maken
het maakt me boos maar vooral verdrietig dat er zo weinig respect is.

Vandalisme is een vorm van agressie. "Ik ben in een baldadige bui dus maak ik gewoon iets kapot wat ik tegenkom". Niet alleen naar objecten maar ook naar mensen is veel agressie, we slaan de kranten open en kunnen hier dagelijks over lezen, social media staat er bol van, we kunnen allemaal genoeg voorbeelden zien.
Agressie begint vaak al vroeg, we zien het op scholen, pleinen, sportclubs, kinderen slaan, pesten, intimideren. Op latere leeftijd komen we hetzelfde gedrag weer tegen in het uitgaan, op het werk, in de vereniging.  Het is een "hot item" op dit moment.

Waar komt dit toch vandaan ? en hoe kunnen we dit oplossen ? is het wel op te lossen ? willen we dit wel veranderen ? allemaal vragen die een discussie op gang laten komen en waar verschillende meningen over zijn.

Ieder kan voor zichzelf bepalen wat hij hiermee kan doen en hoe we dit gedrag kunnen voorkomen. We kunnen allemaal op een bepaald moment zeggen: "het is genoeg, we stoppen hiermee". Zo geven scholen hier ook al regelmatig aandacht aan en verenigingen. Ook het arbobeleid voor werkgevers verwacht dat er aandacht wordt gegeven aan de psychosociale arbeidsbelasting waaronder agressie valt.

Wat zou het fijn zijn als ieder voor zich een besluit neemt om agressie niet meer toe te staan en gaat werken aan verandering.

Wat kan ik doen om agressie te stoppen ? heb ik al eens verandering gezien en wat deed men toen anders ?
.
Ik heb in ieder geval besloten om er niet meer aan mee te doen en wat doe jij ?

www.cogitocoaching.nl/trainjesterk
Geen opmerkingen:

Een reactie posten